Chipfabrikant Intel verwacht dat het mogelijk nog wel drie jaar kan duren voordat het bedrijf de nieuwe EUV-machines van ASML zal inzetten. De koers van de chipmachinefabrikant uit Veldhoven daalt woensdag prompt met bijna 5 procent.

Intel liet dinsdag weten EUV niet te zullen gebruiken voor de productie van chips met schakelingen van 10 nanometer. De nieuwe technologie wordt mogelijk wel gebruikt voor nog kleinere chips, met schakelingen van slechts 7 nanometer, maar alleen als de EUV-machines daar dan daadwerkelijk klaar voor zijn.

EUV is een technologie die chipfabrikanten in staat stelt op grote schaal kleinere, maar krachtigere chips te maken. De huidige generatie chipmachines gebruiken ultraviolet licht met een golflengte van 193 nanometer. ASML, dat in 1984 werd opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips, maakt al jaren dergelijke machines en is daarin zijn ze zelfs de grootste ter wereld.

Maar het bedrijf werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn. De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht (13,5 nanometer) kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt.

ASML en zijn belangrijkste klanten hebben al vele miljarden gestoken in de ontwikkeling van EUV. Momenteel wordt alleen nog proefgedraaid met de technologie, maar de verwachting is dat de machines binnen een paar jaar klaar zullen zijn voor massaproductie.

Koersdoel verlaagd

Onder die ambities legt Intel met zijn uitspraken nu een bommetje, schrijven analisten van Bank of America woensdag. De bank stelt dat de recente vooruitgang met EUV-technologie niet voldoende lijkt voor Intel om zich volledig toe te wijden aan EUV voor 7 nanometer.

Intel gaat waarschijnlijk tussen 2017 en 2019 minder EUV-machines aanschaffen dan eerder gedacht, aldus de bank. De ramingen voor de winst per aandeel van ASML in 2017 en 2018 werden met 8 tot 13 procent verlaagd en het koersdoel gaat van 112 naar 99 euro.

ASML liet weten achter zijn verwachtingen voor EUV te blijven staan.

Mooi koopmoment

Analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen wees er daarentegen op dat Intel niets nieuws heeft gezegd. "Het concern heeft al gezegd dat het 10 nm design al is afgerond en dat EUV op zijn vroegst op 7 nm wordt gebruikt'', stelde hij. "Wij gaan er nog altijd vanuit dat EUV in 2020 (met 5 nm) volop wordt ingezet. Intel kan het zich ook niet veroorloven teveel achter te blijven met de concurrentie die wat voor lijkt te lopen met EUV, aangezien de oude technologie met meerdere belichtingen veel te duur gaat worden.''

Versteeg bestempelde de koersval van woensdag als "mooi koopmoment''. ASML was woensdag omstreeks 12.30 uur veruit de sterkste daler in de AEX met een min van 4,7 procent.

ABN koploper in AEX

De AEX stond tegen het einde van de ochtendhandel 0,4 procent in het rood op 449,42 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 639,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in. In Londen noteerde de FTSE vlak.

ABN Amro was koploper in de AEX met een plus van bijna 4 procent. De bank boekte vorig kwartaal een hogere winst dan analisten hadden voorspeld en kondigde verdere bezuinigingen aan. De concrete gevolgen daarvan voor het personeel zijn nog niet duidelijk.

Verzekeraar Delta Lloyd nam het voortouw in de MidKap met een koerswinst van 4,5 procent. Delta Lloyd wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden sterker te verstevigen dan verwacht.

Heijmans onderuit

Bouwer Heijmans kwam met teleurstellende resultaten over de eerste helft van 2016. Daarbij hielden vooral de problemen bij de infrastructuurtak in Nederland aan, waardoor opnieuw verlies werd geleden. Heijmans zag 7,8 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Bij de kleine bedrijven kreeg Holland Colours er 5,3 procent bij. De pigmentproducent gaf dinsdag nabeurs aan dat de winst vorig kwartaal sterk is gegroeid.

In Kopenhagen verloor Carlsberg 4,7 procent. De bierbrouwer waarschuwde dat de groei de komende tijd afzwakt door de economische problemen in Rusland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl